Café Södermalm

Vegansk mat med smak och fantasi

Café

Hämta kraft med mat, ljus och värme

Välkommen till oss, café på Södermalm! Hos oss kan du äta fräsch och god vegansk och glutenfri mat till lunch eller ta en kopp kaffe eller té med en godsak vid sidan. Känner du dig trött och hängig på vintern så rekommenderar vi att du tar plats i vårt sköna solrum – där kan du få nya krafter av ljuset, värmen och den sköna miljön.

Vår kock heter Chris. Han kommer från Connecticut i USA, men har rötter i Skottland, Polen, Frankrike och Grekland. Han har dessutom under en längre tid bott i Brighton, England, som är känd som något av Storbritanniens veganmecka. De senaste åren har Chris bott i Stockholm och har dessutom rest en hel del genom åren.

vegansk mat   mat

En kock som behärskar det mesta

Alla dessa influenser och erfarenheter gör att Chris behärskar många olika typer av matlagning, som han dessutom på ett kreativt sätt blandar och korsar, alltid med en egen tvist. Chris har en lustfylld inställning till matlagningen och vill alltid bjuda på ett helt smörgåsbord av olika smaker som harmonierar med råvarorna. Detta har vi tagit fasta på när vi skapat formen för hur rätterna presenteras – först med en liten soppa som förrätt, följt av tallrik komponerad av en variation av olika rätter.

Vad är vegansk mat?

Vegansk mat kommer enbart från växtriket. Spannmål, bönor, rot- och grönsaker, frukt och bär med mera. Kött och fisk äter inte en vegan, men även mjölk, ost och annat som kommer från djurriket är otänkbart på en vegansk tallrik. Soja och quorn är bra ersättare till kött, men det finns ett otal andra sätt att variera maten utan att använda kött i matlagningen. Vill du uppleva riktigt god vegansk mat tillagad av en kock som brinner för smaker? Välkommen att besöka oss!

Lakto-vegetarisk kost innebär att man förutom vegansk mat även äter mjölkprodukter. Ovo-lakto-vegatarisk kost innefattar även ägg.

rawfood

Rawfood

Rawfood är okokt mat som inte hettas upp över 42 grader. På detta sätt får man ut maximal näring av maten genom att alla enzymer, mineraler och näringsämnen finns kvar. Rawfood består av grönsaker, frukt, torkad frukt, rotsaker, bär, alger, bönor, linser, nötter, vissa sädesslag med mera.

Glutenfritt

Gluten är ett ämne som finns i mat med vete, korn och råg. Minst en av hundra svenskar tål inte gluten – och de blir allt fler. All mat vi serverar är glutenfri – så är du intolerant så kan du besöka oss utan att vara orolig för magproblem och andra symtom som kan drabba den som inte tål gluten.

"Helt underbart ställe med stans godaste Rawfood!" Peter, gäst hos oss.